R. Fico potvrdil ministerské nominácie M. Glváča a P. Žiga

29.03.2012 Bratislava

Bratislava 29. marca (TASR) - Budúcim ministrom obrany SR by sa mal stať bratislavský krajský šéf Smeru-SD Martin Glváč, agenda rezortu životného prostredia by mala pripadnúť Petrovi Žigovi. Potvrdil to dnes šéf sociálnych demokratov Robert Fico po svojej prednáške na Vysokej škole ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave.

Mená oboch nominantov sa už dlhodobo skloňovali v médiách. V súvislosti s Glváčom sa však pôvodne spomínal post ministra spravodlivosti. Ten nakoniec zrejme obsadí predseda Slovenskej advokátskej komory Tomáš Borec. Tieto, ale aj ďalšie nominácie však ešte musí schváliť predsedníctvo Smeru-SD, ktoré zasadne v piatok (30.3.) v Banskej Bystrici.

Otvorená stále ostáva otázka personálneho obsadenia rezortu pôdohospodárstva. Budúci premiér Robert Fico (Smer-SD) v stredu (28.3.) potvrdil, že "jedným z kandidátov" na post je Stanislav Becík. Podľa nemenovaného zdroja Hospodárskych novín však prekážkou pre jeho nomináciu sa môže stať fakt, že nie je členom strany. Fico totiž údajne vyčerpal limit štyroch nestraníkov vo vláde, keď nominoval Borca. Okrem neho stranícke tričko Smeru-SD nemajú z nominantov ani Ján Valko (ministerstvo hospodárstva), Zuzana Zvolenská (ministerstvo zdravotníctva) a Miroslav Lajčák (ministerstvo zahraničných vecí).

Isté miesto v budúcej vláde by okrem spomínaných mali mať aj Marek Maďarič (ministerstvo kultúry), Robert Kaliňák (ministerstvo vnútra) či Peter Kažimír (minister financií). Potvrdené sú aj mená nominantov na posty šéfov rezortov dopravy a školstva - Jána Počiatka a Dušana Čaploviča. Generálny manažér strany Ján Richter by mal prevziať agendu rezortu práce.
 

Vyberte región